magasinet-rus.dk

Forside Alkoholkultur Børn og Unge Farlige alkohol-energidrikke vinder frem i Europa

Farlige alkohol-energidrikke vinder frem i Europa

Udskriv

Alkohol er i sig selv et farligt stof, men de alkoholrelaterede skader øges, når det blandes med energidrik.

Flere internationale forskere bekræfter denne sammenhæng, som nu også anerkendes af alkoholindustrien i USA. Men alt imens alkohol-energidrikkene trækkes tilbage fra det amerikanske marked, bliver de mere og mere udbredt i Europa.

Ifølge en amerikansk undersøgelse er personer, der drikker alkohol blandet med energidrik mere tilbøjelige til at binge-drikke (altså at indtage fem eller flere genstande i løbet af en kortere tidsperiode). De drikker sig også dobbelt så ofte fulde som personer, der ikke blander alkohol med energidrik. Endelig har de en øget risiko for at blive seksuelt udnyttet, komme til skade fysisk eller psykisk samt at få brug for lægehjælp.

Slører hinandens virkning
Alkohol har en sløvende effekt, mens energidrikkens indhold af koffein, guarana og taurin virker opkvikkende. Det lumske er, at alkohol og energidrik slører hinandens virkning. Derfor oplever personer, der drikker alkohol-energidrikke ofte ikke beruselsen særlig kraftigt. Det medfører, at de nemt kommer til at drikke for meget. Alkohol-energidrikke er især populære blandt unge.

Fra og med slutningen af juni måned 2008 har en af verdens største alkoholproducenter, Anheuser-Busch, bestemt sig for at trække sine alkohol-energidrikke tilbage fra det amerikanske marked. Til gengæld er alkohol-energidrikkene på fremmarch i Europa. Det viser en undersøgelse fra det europæiske alkoholmonitoreringscenter, EUCAM.

Mest udbredt i EU
Paradoksalt nok er det de lande i Europa, som er medlemmer af EU, der oplever den største stigning. Det skyldes, at ikkemedlemslandende har en strengere lovgivning på området. Medlemslandende, derimod, har svært ved at regulere salget af alkohol-energidrikkene effektivt, fordi det strider mod EU’s regler om varernes frie bevægelighed.

EUCAM’s kortlægning viser, at alkohol-energidrikke sælges i alle de nordiske lande bortset fra Sverige, hvor de kun må sælges på apoteket. I Finland skal drikkene være udstyret med advarselsmærkater. I Holland kræver STAP (national organisation for alkohol-forebyggelse), at de hollandske supermarkeder forbyder salg af energidrikke med alkohol.

Grænseværdien overskrides
Island, Norge og Danmark har regler, som sætter et loft på 150 milligram pr. liter for energidrikkes indhold af koffein eller taurin. Denne regel bliver dog ofte omgået af producenterne, der supplerer koffeinen med opkvikkende alternativer som guarana og ginseng.

Alkoholpolitisk Landsråd deltog i EUCAM’s kortlægning af markedet for alkohol-energidrikke. Stikprøver viste, at danske supermarkeder og kiosker domineres af to dansk producerede alkohol-energidrikke. Det drejer sig om X-Ray Fire fra bryggeriet Harboe og Cult Shaker fra Cult Scandinavia. Begge har en alkoholprocent på 5,4 svarende til guldøl. X-Ray Fire indeholder ikke mere koffein end det tilladte, men den indeholder til gengæld også guarana-ekstrakt. Og hvis man lægger mængden af de to opkvikkere sammen, viser det sig, at X-Ray Fire faktisk indeholder tre gange så meget som den tilladte grænseværdi!

De nøgne piger
Det faktum, at alkohol-energidrikkene er farligere end alkohol i almindelighed, fremgår ikke af markedsføringen. Tvært imod kører Cult en meget aggressiv markedsføringsstil. Virksomheden har siden 2003 jævnligt plastret Danmark til med out-door-reklamer, hvor nøgne piger reklamerer for drikken. Det har skabt både stor opstandelse og stor opmærksomhed omkring produktet. Cult Shaker promoveres også flittigt på diskoteker og barer af letpåklædte salgsagenter (Cult-pigerne). Derpå lægger virksomheden fotos af de unge fulde gæster med en Cult Shaker i hånden ud på internettet som reklame (de såkaldte partyshots).