Alkoholbehandling – hvad er det, og hvornår har man et misbrug?

Mange danskere er glade for at drikke – i hvert fald til højtider. Mange kan også nyde en bajer eller to efter endt arbejdsdag. Det er der som sådan ikke noget galt i.

Men problemerne opstår hurtigt, hvis opknapningen af øl bliver en vane, der sniger sig ind i hverdagen. Hvis du er påvirket af alkohol til daglig. Og særligt hvis du føler dig regelmæssigt påvirket af alkohol – eller hvis andre mærker til dit forbrug, der er “lidt” større end normalt.

Med professionel alkoholbehandling kan du genvinde kontrollen over dit liv. Selvom det måske ikke føles som om, at du har et problem, så kan dit alkoholforbrug gå ud over både dig selv og dine pårørende. Hvis det er for stort, altså.

Det er ikke nogen skam over at have et højt alkoholforbrug. Det kan ramme de fleste. Til gengæld bør du få noget gjort ved det så snart du bliver klar over, at dit forbrug måske er lidt for stort.

Her på siden kan du finde ud af mere om alkoholbehandling. Det er ikke farligt – og hvis du har et lidt for højt brug af alkohol vil alkoholbehandling med stor sandsynlighed kunne få dig til et punkt, hvor du vil takke dig selv bagefter.

Typer af alkoholbehandling

Der er flere forskellige former for alkoholbehandling i Danmark. Herunder lister vi nogle af de mest normale.

Online alkoholbehandling

Det er de færreste af os, der har masser af tid og overskud i hverdagen til ting, der ikke føles akutte. Og hvis du er en af dem, der mener, at alkoholbehandlingen godt kan vente lidt, så er der faktisk en mulighed for, at du kan begynde allerede i dag – med online alkoholbehandling.

Online alkoholbehandling involverer online video-samtaler, rådgivning og tests, der skal hjælpe dig videre med at kvitte din afhængighed. Ofte kommer der lige så gode resultater ud af en online alkoholbehandling som en ambulant behandling.

Intensiv alkoholbehandling

En intensiv alkoholbehandling involverer en række dage eller uger, hvor du kommer til at indgå i et intensivt forløb. Forløbet er med henblik på at hjælpe dig med at få magten over dit misbrug, så det er dig, der er i kontrol.

En intensiv alkoholbehandling foregår typisk i ferieuger – eller på tidspunkter, hvor du har fået lovligt fri fra dit arbejde. Et sådant forløb giver dig oven i købet også en pause fra den hektiske hverdag, så du har tid til at samle tankerne og reflektere.

Ambulant alkoholbehandling

En ambulant alkoholbehandling involverer de bedste af fordelene fra et online forløb og et intensivt forløb. Den ambulante alkoholbehandling er strikket sammen, så du kan passe et job i hverdagen, og deltage i behandlingsforløbet om eftermiddagen, aftenen eller i weekenden.

Ambulant behandling er særligt god til dig, der har en psykisk afhængighed, men som endnu ikke er nået til et punkt, hvor der ved mådehold vil opstå fysiske abstinenser.

Hvornår har man et alkoholmisbrug?

Vi drikker jo alle noget alkohol ind imellem. Så hvornår er der egentlig tale om et alkoholmisbrug kontra et “almindeligt” forbrug?

Spørgsmålet er svært at svare på – ikke mindst for den, det drejer sig om. Vi vil faktisk lægge ud med at sige, at du ikke behøver at have en afhængighed af alkohol før forbruget kan betegnes som et misbrug. Måske drikker du (for meget) i forskellige situationer, hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Måske er det blot et spørgsmål om gode kontra mindre gode vaner. Måske har du flere gange lovet dig selv eller dine pårørende, at du vil skrue ned for dit forbrug af alkohol – uden held til at få tiltaget gennemført.

Årsagen til, at det kan være svært for den involverede at svare på om hvorvidt man har et alkoholmisbrug eller ej skal findes i din dagligdag. Mange, der har et misbrug af alkohol, oplever selv, at de godt kan fungere på arbejdet, i familien og blandt vennerne på trods af misbruget. Og hvorfor skal det så være et problem?

Ofte er et pejlemærke faktisk hvordan andre ser dit forbrug af alkohol. Hvis din indtagelse af alkohol ikke billiges af dem, du omgiver dig med, og du gør det alligevel, så kan det være en indikator på, at du har et misbrug.

Hvordan søger du hjælp?

Hvis du har et alkoholmisbrug er det heldigvis ikke svært at søge hjælp. Der findes mange instanser, der står parate til at hjælpe dig videre ad en bedre sti i livet.

Alle kommuner i landet tilbyder gratis rådgivning og alkoholbehandling. Du kan også ringe til Alkolinjen – gratis og anonymt, selvfølgelig – på tlf.: 80 20 05 00. De vil hjælpe dig videre.